Cez víkend obsadili Velehrad direktorky českých a slovenských komunít 

Posledné direktorské stretnutie v školskom roku patrí už tradične spoločnému stretnutiu dvoch provincií českej a slovenskej. Tento krát boli počsa prvého júnového víkendu hosťami slovenské sestry na českej pôde a to na pútnickom mieste Velehradu.  Prvý večer vo večernom slovku sr. Jana Svobodová  česká provinciálka porovnala dvoch svätcov – saleziánov Ignáca Stuchlého a  Titusa Zemana. Spomenula krásu rozdielnosti v ich ceste svätosti.  Stretnutie obohatila svojou prítomnosťou a podnetnými  prednáškami sr. Dominika Konečná OSF.  Previedla sestry témou „Doprovázení ke křesťanské zralosti“ a zastavila sa pri tých častiach, ktoré sú pre sestry dôležité. „Výchova musí ísť zvnútra cez srdce. Je potrebné objavovať život ako dar. Nepozerať naň len cez tragédiu ťažkostí, ktorá dolieha, ale pozerať na život ako dar, ktorý mi dáva príležitosť, aby som sa stretla so sebou, s Bohom,  s druhými, aby som sa niečo naučila,“ povedala vo svojej prednáške sr. Dominika.
Spoločná modlitba či pri svätej omši či pri modlitbe ranných a večerných chvál umocnili spoločenstvo, ktoré zároveň poďakovalo direktorkám, aj sr. Janke Kurkinovej provinciálke za 6 ročnú službu provinciálky. Keďže saleziánkam nechýba radosť a tvorivosť, poďakovať sa jej prišli zástupcovia saleziánskej rodiny  ako Mama Margita, don Bosco, Laura Vicuňa, kardinál Trochta a samozrejme zástupcovia mladých. Spoločný večer ukončili slovkom sr. Jany, ktorá  vychádzala z  konferencie  Mons. Tagleho o dare. „My sa môžeme pýtať: keď zbadáte spolusestru, provinciálku…, čo vidíte? Dar? Či niekoho na vyhodenie, niekoho, koho by ste sa radi zbavili? „Buďme opatrní.“ – povzbudzuje kardinál Tagle. „Tí, ktorých by sme sa najradšej zbavili, (situácie, ktoré by sme tak radi zmenili) môžu byť Božími darmi pre našu komunitu, (provinciu). Stačí otvoriť oči a vidieť v nich dar, toto som sa naučil od jednoduchých ľudí.“ V nedeľu dopoludnia sa už stretli obidve provincie zvlášť, aby sa pozreli do budúcnosti čo ich čaká a mohli tieto informácie odovzdať sestrám doma v komunitách.
Česko – litovská provincia má 45 sestier a jednu novicku, ktorá sa pripravuje na rehoľný život v noviciáte na Slovensku. Sestry pôsobia v šiestich mestách v Čechách a v dvoch na Litve.
Slovensko – azerbajdžanská provincia má 88 sestier, ktoré pôsobia v pätnástich komunitách od východu až po západ Slovenska a jedna komunita pôsobí v Azerbajdžane.
-msk-