V starom a predsa v novom alebo prvý rok za mnou

Kráčať známymi ulicami s pocitom, že ľudia na vás pozerajú intenzívnejšie ako doteraz. Takmer každý deň stretávať známych ľudí a netušiť  odkiaľ sa zrazu objavili, keďže ste ich roky nevideli. Taká bola realita môjho návratu do Bratislavy po štyroch rokoch. Človek by si povedal, že ide do starého a veľa sa toho nezmenilo, ale pre mňa sa zmenila základná vec, prišla som do svojho rodného mesta ako sestra a čakalo na mňa niekoľko výziev.
Sestra. Už to bude čoskoro rok, čo som zložila svoje prvé sľuby. S bázňou som prišla do novej komunity a bola v očakávaní, čo Boh pre mňa pripravil na novom mieste. S pohľadom späť som naplnená vďačnosťou za každý jeden deň, ktorý som mohla prežiť v mojej komunite a učiť sa ako v jednoduchosti prežívať každodennosť, upevňovať sa vo vedomí Božej lásky, hľadať rovnováhu, učiť sa vzťahom a upevňovať sa vo svojom povolaní.
Mamateyka. Zrazu som sa ocitla uprostred strediska, ktoré som poznala len z počutia. Čakali na mňa veľké priestory, ktoré treba prekutrať a pokúsiť sa v nich nestratiť, noví ľudia, ktorých mená si treba zapamätať, spoznávanie činnosti pravidelnej i nepravidelnej. Cítila som sa ako špongia, ktorá musí nasať množstvo vody, ktoré nie je možné. Ako plynul čas a časť vody nasiakla, môj zrak sa mohol sústrediť na veci, ktoré nie sú viditeľné na prvý pohľad. Začala som objavovať krásu v deťoch, animátoroch a rodičoch s ktorými som sa pravidelne stretávala a zároveň vnímala aj bolesti, ktoré Mamateyka prežíva. Postupne pociťujem, že Mamateyka sa mi dostáva pod kožu a stáva sa mojou súčasťou.
Škola.  Pri myšlienke na návrat do školských lavíc, mi nebolo všetko jedno. Ako malý veľký  prváčik som aj ja so strachom vykročila do známa i neznáma, deň čo deň sadala so svojimi spolužiakmi do lavíc, aby sme načerpali nové vedomosti a naučili sa novým zručnostiam, ktoré nám pomôžu v budúcnosti. Časom sa môj strach zmenil na radosť a ja som si uvedomila, že do školy sa teším. Najväčšou radosťou boli pre mňa spolužiačky, ktoré sa nebáli pýtať svoje zvedavé otázky ohľadom života sestry, rozprávať svoje životné príbehy, prosiť o modlitbu.
… a čo prinesie ďalší rok?
sr. Zuzka