Aké krásne sú tvoje diela, Pane

Uplynul krásny slnečný víkend babieho leta. Zlaté lúče nádherne presvecovali vrchy Vysokých Tatier. Nad nimi sa týčilo len modré nebo… Takýto pohľad sa naskytol vo Svite sestrám, ktoré sa tu stretli na opätovnom direktorskom víkende. A nezostalo len pri pohľade – našťastie.  Nadýchať sa priamo horského vzduchu a trošku si pochodiť po turistických chodníčkoch bolo možné minimálne raz.
Keďže typy takýchto stretnutí nie sú len o prechádzkach v prírode, sestry sa venovali aj pracovným veciam. Nosnou témou bola psychologická prednáška s diskusiou o vnútorných programoch, ktoré prebiehajú v našom vnútri od detstva po súčasnosť. Školiteľkami boli Dott. Lívia Kvašná, PhD. a Mgr. Lucia Orlická, PhD. V živote si v sebe formujeme určité postoje v roliach rodiča, dieťaťa a dospelého. Tieto sa potom rôzne prejavujú v konkrétnych situáciách a vzťahoch k iným. Je dobré oplývať každou z nich, ale taktiež na správnom mieste a v správny čas. Čím viac človek pozná sám seba, tým lepší účinok to môže mať pre vzťah k druhým. Netreba sa báť otvárať v pravde určité životné bolesti a nechať sa v uzdravení sprevádzať.
Provinciálna predstavená sr. Monika Skalová porozprávala sestrám o svojej skúsenosti z návštevy slovenskej komunity v Azerbajdžane, kde statočne a odvážne apoštolujú štyri sestry. Majú za sebou neľahký mesiac života v provizórnych podmienkach bez vlastného domova. Ale o tom sa píše na inom mieste.
V saleziánskych kruhoch sa vždy nájde priestor aj pre oslavy. Nebolo inak ani teraz, keď sestry oslávili narodeniny provinciálky Moniky S. a jubileum sr. Márie S.
A na záver ešte raz k výšinám. Keď sa ponúka príležitosť, nechajme sa sýtiť.
Sr. Miroslava Tarajová