Deti na Orave počas puťáku dobyli hrad

Prvý deň sme putovali ku kaplnke sv. Vendelína, ktorá sa nachádza neďaleko Dolného Kubína. Cestou sme sa preniesli do stredoveku. Kráľ Matej I. Veľký vyhral bitku, dobyl kraj, v ktorom povýšil 6 vedúcich skupiniek na svojich vazalov. Prichádzajúci Juraj Bočkay, kráľovský posol, oznámi vazalom, že ich kráľ zajtra čaká na hrade, aby spečatili zmluvu spojenectva. A tak sme ďalší deň putovali na Oravský hrad. Hrad sme dobyli a videli sme aj niekoľko princezien. Nechýbala ani návšteva sokoliarov neďaleko hradu, ktorí nám dovolili pohladkať a podržať si sovy či iné dravce. V závere vystúpil kráľ Matej a dal deťom ponuku, stať sa rytiermi cez získanie rytierskych čností. Tretí deň sme ako iné tradične začali sv. omšou, počas ktorej sme si pripomenuli, že aj my sme princezné a princovia, lebo máme v nebi Kráľa. Potom sme sa autobusmi presunuli do Zázrivej a putovali sme do Malej Fatry.
 
V priebehu dňa sme vzájomne obchodovali a plnili rôzne úlohy, aby sme sa stali rytiermi. Cieľom bola Osnica. Keďže neutíchajúce modlitby ľudu za tak potrebný dážď boli vypočuté, došli sme na Medziholie a premočení i uzimení sme schádzali do Lučivnej pri Párnici. Ďalší deň v  Žaškove, kde sme mali trhy sa ukázalo, že v našom kráľovstve vypukol mor, ktorý dostal aj sám pán kráľ! Kráľ Matej preto poveril panovaním paladína Juraja Bočkaya, no ten sa proti nemu spojil s vazalom Zmeškalom a kráľa dali do väzenia. Vyzeralo to tak, že kráľ vo väzení zomrel na pokyn Juraja, no šašo Quido ostatným vazalom vyzradil, že by to tak ani nemuselo byť a že pán kráľ je možno ešte nažive.
 
Počas putovania cez Tri chotáre sme sa liečili z moru dobrými skutkami, všetkým sa to podarilo, no neskôr vypukla ďalšia nákaza! Ale aj tú sa nám podarilo prekonať a keď Quido zachránil z väzenia kráľa Mateja, všetci sme dostali vredy! Tie sa nám však spoločne podarilo prekonať a všetci sme sa v zdraví vrátili domov. Ale čo zradcovia Juraj a Zmeškal? Stihne ich nejaký trest?  To sa rozriešilo v záverečný deň tábora v Martinčeku, kde sme mali sv. omšu v stredovekom kostolíku, o ktorom nám domáca pani porozprávala zaujímavé veci. Po svätej omši sa kráľ Matej stretol so zradcom, samozvaným kráľom Jurajom a jeho poskokom Zmeškalom. Kráľ oboch nechal na slobode a oni ušli na Jurajov Likavský hrad ako takí zbabelci! Kráľ potom pasoval rytierov a rytierky .
 
V rámci cesty na Likavský hrad sme plnili rôzne úlohy a museli sme sa aj vyzbrojiť! Hrad sa nám podarilo dobyť, našli sme tam zradcu Juraja, ktorý bojoval s kráľom Matejom. Kráľ samozrejme bitku vyhral a Juraj sa musel každému jednému ospravedlniť a pridal k tomu aj drobný darček.. Sláva nášmu puťáku!
 
Tábora sa zúčastnilo okolo 150 detí a mladých. Organizačne ho pripravila Laura, združenie mladých zastrešené sestrami saleziánkami a animátormi z Dolného Kubína
 
Spracovala: sr. Viera Antalíková
Foto: Eva Reviľákov


Toto podujatie bolo pravdepodobne podporené z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.