Zakúsili sme v Ríme krásu rôznych kultúr

Všetky cesty vedú do Ríma. Aj tak by sa dal pomenovať náš trojtýždňový pobyt v Genzano pri Ríme. Spolu so sestrou  Dankou Oremovou sme sa zúčastnili celosvetového stretnutia saleziánok junioriek, ktoré sa pripravujú na zloženie večných sľubov.  Príprava alebo aj inak nazývaný druhý noviciát trvá dva mesiace (v júli), uskutočňuje sa počas dvoch posledných rokov pred zložením večných sľubov. Tento rok 6.-27.7.2019 sa nás stretlo 27 junioriek.
 
Partia sme boli krásna, veselá, pestrá. Zakúsili sme krásu africkej, ázijskej, americkej ako i európskej kultúry. Počas troch týždňov sme sa cez prednášky so zaujímavými hosťami, čas ticha a premýšľania, ako i cez vzájomné podelenia sa v skupinkách venovali rôznym témam. Krásne bolo premýšľanie nad vzťahom s Bohom, nad modlitbou či hľadaním vnútornej rovnováhy medzi duchovným životom, životom v komunite a poslaním s mladými pre mladých.  Jedným z hostí bol aj bývalý generálny predstavený saleziánov don Pasqual Chavez, ktorý nás povzbudzoval: „Čím ste bližšie k Bohu, tým ste bližšie k ľuďom. Vo vašom srdci je dostatok priestoru pre mnohých ľudí.“
 
Súčasťou nášho pobytu bola i návšteva Assisi a Ríma, kde sme sa nechávali oslovovať sv. Františkom a sv. Ignácom z Loyoly a ich vnútornou cestou hľadania Boha. Tri týždne nám zbehli ako voda, avšak veríme, že nové priateľstvá, rozhovory a mnohé podnetné myšlienky nás budú sprevádzať počas celého roka.
 
Monika Foltýnová