Čo neurobíš pre mladých

„Tu je nejaký vypínač… ale nie je to zvonček,“  postulantka zažala svetlo pred vstupnými dverami nejakého domu na Kremnickej ulici.  Nestihne ani zhasnúť a už vo dverách stojí mladý muž, ktorý si udivene prezerá čudnú návštevu – rehoľnú sestru s nejakým doprovodom. Keď sa dozvie, že hľadáme dom na predaj, najprv nás odkáže na neďaleký dom, ktorému preteká strecha, je starý a veľmi drahý. Potom akoby sa v ňom čosi zlomilo, pozve nás do vnútra. Poukazuje nám svoj dom… Akoby stvorený pre nás. Slovo dalo slovo, je ochotný predať nám ho. Asi po mesiaci, 7. decembra 1992 je dom prepísaný na Inštitút Dcér Panny Márie Pomocnice. Postupne sme sa doň všetky nasťahovali a tak na Kremnickej 19 našlo domov sedem šťastných sestier, dve postulantky a aspirantka.
 
Toľko zo zápiskov sestry, ktorá túto udalosť – v zápiskoch nazvanú „bojová akcia v mene Panny Márie“, zažila osobne. Už 30 rokov máme na Slovensku slobodu. A 27 rokov vo vlastníctve dom, v ktorom na stretkách, krúžkoch, táboroch, animkách, duchovných obnovách vyrástli stovky detí. Postupom času však vlhnutie suterénu a nezaizolovaná strecha (v lete horúco, v zime zima) začali byť neúnosné… V marci 2019 sme začali s rekonštrukciou a rozšírením priestorov. Máme víziu, že budova bude po dokončení slúžiť ako saleziánske vzdelávacie stredisko. To čo nemáme, sú peniaze. Don Bosco ich však tiež zháňal postupne. Napríklad charitatívnymi lotériamiJ. My sme sa rozhodli pre benefičný koncert.
 
„Hlavne, nech to nie je príliš dlhé,“ bolo základné kritérium pri výbere počtu účinkujúcich. Na kvalite sme si však dali záležať – oslovili sme tých najlepších. A tak sa môžete tešiť na našu bývalú žiačku Dominiku Starú či na Trio Miriam Kaiser, ktorej tvorbu vraj poslucháči opisujú ako „nápaditá hravá hudba plná obrazov, hlboké texty, fascinujúca farba a jemnosť v hlase“. Prvé kladné ohlasy sme mali aj od farníkov, ktorých sme oslovili so žiadosťou pomôcť nám. A sú to skutočne profesionáli – však čoskoro uvidíte sami. Rozbehli sme propagáciu. Koncert však chystáme najmä kvôli tým, ktorí nám už pomohli – či finančným darom, modlitbami alebo s nami dlhodobo spolupracujú. Obetavo, veľkodušne, verne.
 
Pozývame aj vás stráviť príjemné nedeľné popoludnie pri dobrej hudbe, vo vďačnosti Tomu, ktorý nám celé tie roky pomáha žiť pre mladých a s mladými. Vidíme sa 1. 12. 2019 o 15.00 v kostole Povýšenia sv. Kríža na Daliborovom námestí v Bratislave – Petržalke. Zoberte aj svojich známych.
 
Za komunitu provinciálneho domu sr. Helena Šlenkerová
Foto: archív saleziánky Bratislava Kremnicka