V Žiline bol už jedenásty ročník Mediálnej školy

Účastníci prvého a tretieho kurzu sa opäť stretli pod jednou strechou na SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline. Počas víkendu sa učili a zdokonaľovali v žurnalistike, grafike a dozvedeli sa niečo nové aj o fenoméne dnešnej doby – sociálnych sieťach.
 
Nováčikovia Mediálnej školy sa vžili do úloh novinárov. Naučili sa, ako správne napísať článok či reportáž. Pomocnú ruku im počas celého víkendu podávali redaktor Jozef Kotris a saleziánsky kňaz Rastislav Hamráček. Prednáškami a praktickými skúsenosťami ukázali prvákom, ako správne napísať článok. Mladí si vyskúšali aj prácu žurnalistu v teréne. Vydali sa do ulíc Žiliny s cieľom získať informácie a výpovede ľudí, na základe ktorých mali napísať článok na úrovni skúseného novinára.
 
„Od MeŠky som si nesľuboval veľa. Chcel som len nazbierať skúsenosti, keďže v budúcnosti by som sa chcel uberať práve týmto smerom. Mediálnu školu by som odporučil naozaj každému. Spoznáte skvelých ľudí, školiť vás budú skúsení lektori a dostanete rady priamo z praxe,“ vyjadril dojmy z prvého kurzu Viliam Pavuk.
 
Program druhákov nebol o nič menej zaujímavý. Učili sa pracovať s grafickými programami, vytvárať plagáty i fotomontáže. Dnes už vedia odlíšiť dobrú reklamu od zlej a vytvoriť naozaj príťažlivú grafiku. „Veľmi sa mi páčilo. Predtým som vo Photoshope nerobila nikdy a teraz som sa toho naozaj veľa naučila. Najprv to bolo ťažké, a potrebovali sme aj veľa trpezlivosti,“ zhodnotila druháčka Barbora Kullačová. „MeŠku by som odporučila každému, kto chce propagovať svoje stredisko a bavia ho médiá,“ odkázala všetkým záujemcom Gabriela Jurčíková.
 
Lenka Hradiska
Zdroj: laura-mladez.sk
Foto: Mediálna škola


Tento projekt bol podporený z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.