Pápežovi bude v Thajsku tlmočiť jeho sesternica – saleziánska misionárka

Počas apoštolskej cesty do Thajska bude mať pápež František príležitosť stretnúť sa so svojou sesternicou, ktorá v tejto ázijskej krajine pôsobí ako misionárka už vyše 50 rokov. Nepôjde však len o zdvorilostné či rodinné stretnutie. 77-ročná saleziánka Ana Rosa Sivoriová bude pápežovou prekladateľkou.
 
Sestra Ana Rosa, ktorá vyrastala v Argentíne, je sesternicou Jorgeho Bergoglia z druhého kolena – ich starí otcovia boli bratmi. K saleziánkam vstúpila vo svojich 23 rokoch a onedlho, v roku 1966, bola poslaná do Thajska, kde pôsobí až doteraz. Momentálne slúži v saleziánskej dievčenskej škole St. Mary na severovýchodne krajiny.
 
S pápežom je rehoľníčka Ana Rosa v kontakte prostredníctvom listov a navštívi ho vždy cestou na dovolenku do Argentíny. Naposledy sa videli v marci roku 2018. Pre Vatikánsky rozhlas pápežova sesternica sestra Ana Rosa približuje atmosféru v krajine tesne pred jeho návštevou. Čo na Svätom Otcovi oceňujú Thajčania?
 
„Jeho blízkosť ľuďom, jeho jednoduchosť, jeho koherentnosť života… pretože čo hovorí, čo učí, to aj sám žije. A vidno, ako žije – jednoducho, je veľmi prísny sám na seba, a preto ho ľudia veľmi oceňujú. Hovoria: vyzerá byť jedným z nás, z ľudu. A toto hovoria budhisti! Mnohí budhisti hovoria: „Rád ho počúvam rozprávať. Hovorí jasne, jednoducho, spôsobom, ktorý môžu chápať všetci“. Toto skutočne cítia. A teraz majú všetci takzvanú „pápežskú horúčku“ – tak to nazývajú: všetci sú na ihlách, pretože ho chcú vidieť, chcú prísť do Bangkoku.“
 
V Thajsku sa Svätý Otec zdrží od stredy do soboty 20. – 23. novembra. V takmer 9-miliónovom hlavnom meste Bangkok a blízkom okolí ho čaká okrem tradičného stretnutia s autoritami krajiny a diplomatickým zborom aj stretnutie s najvyšším patriarchom budhistov v ich chráme. Na pôde univerzity sa stretne s lídrami kresťanských vyznaní a iných náboženstiev.
 
Pápež bude sláviť sväté omše na Národnom športovom štadióne i v bangkokskej katedrále, ktorá bude osobitne vyhradená pre mladých. Navštívi i svätyňu prvého thajského mučeníka, blahoslaveného Nicolasa Bunkerda Kitbamrunga v dedine neďaleko hlavného mesta, obývanej katolíkmi. Stretne sa s kňazmi a rehoľníkmi, ako aj s celým biskupským zborom a nezabudne ani na svojich spolubratov jezuitov pôsobiacich v Thajsku. Zavíta aj do katolíckej nemocnice St. Louis.
 
-zk-
Zroj: Vatican News
Foto: Vatican News, agenziaans